HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / Weblog
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten2
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

weblog
 
 

Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes

11 december 2006

Ik word oud. Dat is te hopen natuurlijk, maar het hoeft voor mij niet gepaard te gaan met de zogenaamde ouderdomskwaaltjes. Het leven begint bij 40, maar de aftakeling ook heb ik het idee.Toen ik op de lagere school zat moest ik aan een brilletje. Geboorte foutje zal ik maar zeggen. Ik kon het schoolbord niet meer goed zien en ook in het verkeer bleek mijn zicht niet helemaal wat het moest zijn. Toen de mode ‘groot en zonder randen’ was, droeg ik een joekel van een bril waar mijn hele gezicht zowat achter schuil ging en die later toch wel wat onpraktisch bleek. Beslagen als ik van een koude naar een warme ruimte ging, geen zicht meer bij regen en vettig na het zoenen! En dan heb ik het nog niet over de keren dat die kleine vleugeltjes waar het ding mee op mijn neus steunde scheef stonden doordat er iets tegen de uitstekende randen aan geknald was. De bril werd dus verruild voor lenzen. Niet dat ik daar nooit iets mee heb, maar het bevalt me veel beter. Ik ben er aan gewend en het is niet echt zichtbaar. Want ijdel wordt je ook als de leeftijd gaat tellen! Nu lijkt het er op dat ik wéér aan een bril moet! Een leesbril wel te verstaan. Het wil echt niet meer lukken om de 'zelf toevoegen lijst' en bereidingswijze van de groente roerbakmix te lezen, of de gebruiksaanwijzing van het nieuwe pc aanhangsel. En op de bijstekertjes van planten, die ik zo nu en dan aan klanten moet voorlezen die nóg slechter zien dan ik, maken ze de lettertjes ook steeds kleiner….Als ik `s morgens mijn bed uitkom zit mijn rug vast en aan het eind van de dag kom ik maar stijfjes de bank af. Ik heb regelmatig onverklaarbare pijntjes, die komen en gaan en weliswaar niet voor hels lijden zorgen, maar op de achtergrond soms vervelend aanwezig zijn. De laatste keer bij de tandarts bleek ook mijn gebit aan de aftakeling te zijn begonnen - het eerste gaatje in bijna 43 jaar! Klanten kijken langs mijn jongere collega heen als ze iets willen vragen en noemen me 'mevrouw'. Afgelopen zomer zat ik op mijn hurken wat onkruid te wieden in de kas van mijn werk, als een mevrouw mij van achteren aanspreekt: "Mag ik je wat vragen?" Ik draai me om en de mevrouw zegt: "O, sorry, mag ik u wat vragen?" O jee! Ik heb ook een ouwe kop!

Naast de lichamelijke tekenen zijn er wel meer verschijnselen te noemen. Zoals mijn ouders mijn muziekkeuze afkraakten toen ik dertien, veertien jaar was, haal ik nu mijn wenkbrauwen op als ik hoor wat voor herrie er uit de mp3 spelers van onze jeugd komt denderen. Met een volume waarvan je je af kunt vragen of ze er geen oorbeschadiging aan over houden maar met dankbaarheid dat ze het via oortjes horen en wij dus verschoond blijven van meegenieten. Ik verbaas me over het gebrek aan interesse voor wat dan ook bij veel kinderen in de leeftijd van 12 tot 20 (wat deed ik zelf toen ik zo oud was?) en vind het gehang en niks doen waarmee ze hun vrije tijd vullen onbegrijpelijk. En ik zet zo nu en dan mijn vraagtekens bij de manier waarop de jeugd van tegenwoordig met normen en waarden én met elkaar en derden omgaat. Ik zou het niet in mijn hersens durven halen om bij het komen en gaan niet meer te roepen dan ‘He!’ en Doei’!’ bij wijze van begroeting richting de ouders van mijn vrienden. En als een volwassene mij ergens op aansprak had ik daar nog wat respect voor en luisterde ik. Of deed ik in elk geval dat ik luisterde. Wat ik er echt van vond durfde ik niet uit te spreken. Tegenwoordig moet je blij zijn dat je niet in elkaar geslagen wordt door sommige exemplaren van 'de moderne jeugd'. Ik ben duidelijk van een andere generatie, waarmee de ouderdom wel bevestigd wordt.

Vroeger (ook zo`n ‘verschijnsel) keek ik uit naar de decembermaand. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw én veel werken. Ik organiseerde van alles, maakte zelf kerstkaarten, draaide een kerstmenu in elkaar, versierde het huis. Nu schiet ik half november al in de stress als ik er alleen maar aan denk! Niet dat ik het niet gezellig vind. In tegendeel! Ik wil het huis versieren, leuke kerstkaarten schrijven, iets lekkers eten, een leuke dag maken van de verjaardag van Gijs, die tweede kerstdag jarig is, ik wil naar mijn vader en moeder, ik wil…… Maar wanneer?!
Ik vind het een heel gedoe om in plaats van drie dagen per week, de komende vier weken bijna full time werken te combineren met de bezigheden die men zo heeft in een zeskoppig gezin als moederkloek, regelneef en aangever. Terwijl ik met mijn gewone dagelijkse dingen al zoveel tijd tekort kom voor mijn gevoel. Ik wil altijd zo verschrikkelijk veel doen en plan mijn vrije dagen zo vol dat ik minstens drie vrije dagen nodig heb om overal aan toe te komen. Waardoor ik natuurlijk altijd achter de feiten aan loop.

Vroeger (daar is `ie weer) zou ik ook niet zo veel last hebben van de drukte in onze wijk en in het bijzonder onze straat, maar tegenwoordig stoort het me. Het is me te lawaaiig en te druk. Het irriteert me dat de buurman zijn bus voor onze deur parkeert en daarmee het uitzicht blokkeert. En dat de andere buurman zijn auto zó zet dat wij er haast niet uit kunnen. Ik begrijp werkelijk niet waarom de basisschoolkinderen op het pleintje naast ons huis moeten voetballen in plaats van op het daarvoor bestemde veldje aan de andere kant van de straat en het is op zijn zachtst gezegd naar, dat die bal om de haverklap in ons tuintje geschopt wordt en wij zodoende tegen afgebroken stelen aan zitten te kijken in plaats van nu te kunnen genieten van de herfsttooi van de sedum. Gijs en ik hebben elkaar afgelopen zomer geregeld zuchtend aangekeken als wij eindelijk na het naar bed gaan van het laatste kind, samen op ons terras van de zomeravond dachten te genieten terwijl ergens verderop buren op luide toon met elkaar communiceerden. Of ruzie zochten - het verschil was niet goed te horen. Weg rust!

"Ouderdom komt met gebreken!" roepen we zo nu en dan tegen elkaar. Hoewel niet alles aan ouderdom te wijten zal zijn, maar ook aan de aard van het beestje, ben ik gelukkig niet de enige die er last van heeft. Gijs, mijn vriendinnen, mijn werkgevers - we zitten allemaal in de zelfde leeftijdsgroep en hebben allemaal dezelfde verschijnselen van het naderend ouderdom. Voorzichtige lichamelijke tekenen, een wat veranderende instelling, belangstelling en energieniveau.

"Jij bent helemaal niet oud." Zegt mijn vader. Als je zo oud bent als ik zul je begrijpen wat ik bedoel." En zo ontstond een gesprek tussen vader en dochter, maar op een volwassen niveau - het voordeel van ouder zijn. Want ik begrijp mijn vader wel. Als je 71 bent zijn al die ouderdomsverschijnselen veel sterker en veel meer bepalend voor wat je nog wel kan en wil, dan wanneer je 43 bent. Regelmatig verzuchten mijn ouders: "Kind, wat haal je je een berg werk op je nek." En dan gaat het in mijn ogen nergens over. Is het geen moeite, kunnen we het binnen het gezin makkelijk aan en zie ik het niet als een berg werk. Zoals onze kinderen ons zo nu en dan zullen zien als een stelletje fossielen, die maar zeuren, niet met de tijd mee gaan en helemaal niet weten waarover ze praten.

Het ligt er dus maar aan aan welke kant van die magische 40 je staat. En al met al ben ik helemaal niet ontevreden met waar ik sta. En ik vind het helemaal niet erg om andere keuzes te maken en andere dingen te willen dan vroeger. Eigenlijk is het ook wel prettig. Alles wat de jeugd wil heb ik al gehad en wat de ouderen ervaren...ach, dat komt vanzelf. Ouder zijn is anders en heeft hele prettige kanten. Ik begrijp mijn ouders veel beter dan vroeger en onze kinderen beter dan zij denken. Eenmaal in de malle molen van het werk zal de adrenaline wel gaan stromen, want het is evengoed ieder jaar weer een kick om te proberen een betere kerst te draaien dan het jaar er voor. En al die andere dingen die ik rond de feestdagen graag doe zullen ook wel voor elkaar komen. En leuk worden! Iedereen draagt tenslotte zijn steentje bij.
En op mijn 'oude kop'steekt zo nu en dan nog een oneffenheid tussen de groeiende rimpels door.
'Jeugdpuistje' denk ik dan gniffelend bij mezelf.

Groeten,
Loes

Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
15 december 2006 door Inadag Loes,

Wat schrijf je toch altijd leuke columns!
Bedankt!

groetjes van Ina


overige weblog artikelen
9 mei 2012Witte chocolademousse
23 april 2012Wachten...(Loesis een beetje afgeleid...)
10 maart 2012Punt
25 februari 2012Egotripper
19 februari 2012Wat in mijn kop zit zit niet in mijn kont!
18 februari 2012Het mooie seizoen is weer begonnen!
11 februari 2012Te weinig tijd, of te veel boekjes?
6 februari 2012Ladies and gentleman..... Graag uw aandacht voor....
5 februari 2012Help! Ik ben oud! ;-)
28 januari 2012de Boer, Jantje de Boer
1 januari 2012Pieker je net, it kom doch oars
22 oktober 2011Out Of The Box
9 juli 2011Fijne vakantie
30 mei 2011Update
20 maart 2011Ladies and gentlemen....trrrr....! (Tromgeroffel)
28 februari 2011Social media
5 januari 2011Go with the flow
24 november 2010Erg Kip
16 oktober 2010Lastig
12 september 2010Ik heb er alle tijd voor
3 september 2010Maandag onder het mes!
26 juli 2010Koos Werkeloos
15 juni 2010Gras
12 mei 2010Het ultieme relaxen - sauna
5 februari 2010Het zekerst is het onzekere
28 december 2009Gewoon doorgaan
20 november 2009Iets heel anders...
27 oktober 2009Hoe vertel ik het mijn zoon.
17 september 2009Moeder ben je voor je hele leven....
17 augustus 2009Niets went zo snel als luxe
17 juli 2009Wederopbouw
1 juni 2009Even wennen
2 mei 2009`Gewoon` puber of opnieuw losgeslagen?
21 april 2009Dip
23 maart 2009Tijd over, energie voor tien, (te) makkelijk
13 februari 2009Medium
18 januari 2009Krokussen en narcissen
14 december 2008Vier seizoenen
2 december 2008Dag lief....
12 november 2008De chemo is niet aangeslagen
22 oktober 2008Lichtpuntje
4 oktober 2008Gijs is ongeneselijk ziek....
28 juli 2008Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?
21 juni 2008I proudly present....
20 mei 2008Kinderachtig?
28 april 2008Rinus
31 maart 2008...en soms zit het een beetje tegen.
10 maart 2008Bladerdeeg plakt het beste aan de kant waar eerst het velletje zat.
10 februari 2008ff niks
22 januari 2008Kopen hoeft niet. Winkelen is ook leuk.
9 januari 2008Recept voor het opvoeden van pubers
31 december 2007Op naar 2008!
24 december 2007Zinloos geweld - blijf met je tengels van mijn kind af!
26 november 2007De cavia is dood
18 november 2007Loes - `Niet zeuren, doorzwemmen Jantje!`
4 november 2007Loes - Hondenmens
17 oktober 2007Loes - Mijmeringen boven de strijkplank
9 september 2007Loes - Ontucht
18 augustus 2007Loes - Alles weer normaal
21 juli 2007Loes - Een échte vakantie!
23 juni 2007Scrapkoorts - Gijs
3 juni 2007Niks om aan te trekken
24 april 2007Loes - Zorgen
13 maart 2007Loes - Samengesteld gezin perikelen.....de ex-vrouw
12 februari 2007Loes - Aan de korte riem
13 januari 2007Loes - Veranderingen
30 december 2006husseflus - het was een prachtjaar...
11 december 2006Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes
26 november 2006husseflus - de smaak van December...
25 oktober 2006husseflus - eens maar nooit weer.
18 oktober 2006Loes - Dag vriend
26 september 2006husseflus - nieuwe tijden
3 september 2006Loes - Vakantie
27 augustus 2006husseflus - aan de deur wordt niet gekocht!
8 augustus 2006Loes - Hij is kapot! #$%grmbl!#$%^!!
24 juli 2006husseflus - playbackshow
18 juli 2006Loes - Is er leven na de mobiel?
2 juli 2006husseflus - vliegen en doorgaan
26 juni 2006Loes - Ik ben het zat!
11 juni 2006Loes - leuk buurtje
21 mei 2006Loes - Dromen..... ;-)
2 april 2006Loes - Never a dull moment
2 maart 2006Peter - Carnaval
29 januari 2006Loes - Huishouden en huisregels
20 januari 2006Peter - Alleenstaand vaderschap
15 december 2005Loes - Dreumes van éénmetertachtig
3 december 2005Peter - Sinterklaasstress
1 november 2005Loes - Samengesteld gezin: moeilijk of anders?
3 oktober 2005Gijs - `Medewerker Operations Support m/v`
1 september 2005Loes - `Hij is er aan toe.`
7 juli 2005Gijs - Omdat ik het zeg!
1 februari 2005Loes - 3,4,5,6. - Samengesteld in de ruimste zin van het woord
1 september 2004Loes - Echte vrienden
1 juli 2004Gijs - Armpjes
1 juni 2004Loes - Zomervakantie
1 mei 2004Loes - En hoe is dat nu voor de kinderen?
1 april 2004Loes - Hier had ik wel zonder gekund...
1 maart 2004Loes - Kleine jongens worden groot
1 februari 2004Gijs - Eén vader, drie dochters.
1 januari 2004Loes - Gelukkig nieuwjaar!

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie