HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / Weblog
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten7
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

weblog
 
 

Loes - Never a dull moment

2 april 2006

“Vliegt het jullie nooit eens naar de keel?” vraagt mijn moeder als ik haar op de hoogte breng van de laatste puberontwikkelingen. Ach…naar de keel vliegen. Dat gaat nog wel, maar soms is het inderdaad om helemaal gek van te worden. Drie kinderen Iris is inmiddels 19 en is haar wildste puberharen wel kwijt en telt dus even niet mee die om de beurt in meer of mindere mate puberstreken uit halen. Niet altijd even bewust, maar toch. Het vergt wat energie om een 12, 15 en 17 jarige in de gaten te houden, te sturen, te remmen of juist te stimuleren. De spaarzame vrije tijd die Gijs en ik in dit turbulente gezin samen over houden, wordt de laatste tijd nogal eens besteed aan het bespreken van het hoe en waarom van het gedrag van ‘onze’ kinderen. En vooral: Wat er mee te doen, hoe er mee om te gaan.

Vorig jaar zomer hadden wij het probleem ‘roken’. Gijs en ik roken allebei. Een slechte gewoonte, ik geef het meteen toe, maar het is een feit. Natuurlijk hoop je als (stief)ouder dat je kinderen de slechte gewoontes niet van je over zullen nemen. En doe je er alles aan dat te voorkomen. Het ziet er naar uit dat 3 van de 4 dat ook niet zullen gaan doen, maar Dewi toen nog 14 jaar ging voor gaas. Dat op zichzelf is verschrikkelijk jammer, maar dat het haar tot diefstal, leugens en achterbaks gedrag aanzette viel ons wel erg tegen. Plotseling raakte onze sigaretten en shag voorraad wel heel snel op. En we hebben serieus aan onze verstandelijke vermogens getwijfeld. “Zeg lief, heb jij geld uit mijn portemonnee gehaald?” “Nee, dan zou ik het wel hebben gezegd. “Dan snap ik het niet hoor. Ik dacht dat ik veel meer kleingeld had.” Tot dat het kwartje valt en we tot de conclusie kwamen dat we bedonderd en bestolen werden. En door wie.
Dat verwacht je toch niet! Dat je eigen (stief)kind zulke dingen doet? Wat bezielt zo`n kind dan toch? Zijn wij zo streng en ontoegankelijk dat zij niet met ons heeft durven praten en er eerlijk vooruit komt dat zij de verleiding van het roken niet heeft kunnen weerstaan? Volgens ons is dat niet het geval. En de enige manier om er achter te komen is natuurlijk het aan Dewi te vragen. Vervolgens zijn er heel wat gesprekken met haar geweest. Over de normaal geldende normen en waarden, dat liegen de zaak altijd erger maakt, dat het kwetsend is om bedondert en bestolen te worden, zéker door ‘je eigen mensen’. En ondanks dat zij in eerste instantie alles in alle toonaarden ontkende heeft zij ‘bekend’, speet het haar heel erg en leken we weer op dezelfde golflengte met elkaar te kunnen praten. En dan dat roken….14 jaar…. Het is gemakkelijker er niet aan te beginnen dan er mee te stoppen. Ja, ze wist het, het is ongezond. Nee, ze was niet gaan roken omdat dat op school schering en inslag is. Ja, ze snapte dat ze niet door ons gesponsord zou worden wég zakgeld! Het kind wilde gewoon roken. In dat geval liever open en eerlijk gedrag. Geen sneaky gedoe. Niet het gevoel dat we constant beduvelt worden. Of een kind dat op de hoek van de straat nog even haar nicotine behoefte moet bevredigen. Rook dan ook maar gewoon thuis….. Zucht……

Een aantal maanden leek het goed te gaan. Tot wij het probleem ‘Vriendje’ kregen. 18 jaar is hij. Géén school, géén werk, géén geld. Wél zo`n 900 euro belschuld bij zijn ouders, koopt te veel en te dure cadeaus voor meisje, 24 uur per dag over, foute vrienden én volledig idolaat van Dewi. Én , naar wij vermoeden, een gezonde seksuele belangstelling voor het andere geslacht. Hetgeen wij ten zeerste afkeuren wanneer deze belangstelling geprojecteerd dreigt te worden op Dewi nét 15 jaar. Het kind kan totaal geen weg vinden tussen de normale ‘meisje van 15 jaar dingetjes’ en Vriendje met vrienden groep die zich de hele dag ledig houden met drie keer helemaal niks, bijvoorkeur op straat. Ze had geen oog meer voor haar eigen vrienden groepje, was amper thuis. En áls zij thuis was werd haar aandacht verdeeld over msnnen, smssen, én bellen (op de gang, we mochten het eens horen!) met Vriendje en foute vriendengroep. Het gevolg: ruzie met haar eigen vriendinnen, slechte resultaten op school, opmerkingen van de overige gezinsleden (“Jee….alweer Vriendje!?”) en een vermoeid kind met grauwe kleur, dat, gezien de weer snel slinkende voorraad rookwaar, meer rookte dan haar zakgeld toeliet. Verbieden verkering te hebben met die nietsnut en zijn vrienden zou natuurlijk leiden tot nog meer gekonkel. Eenzame opsluiting leek het beste, maar ja….ze moet wel naar school natuurlijk. Het kind wijzen op haar vreemde en ongepaste gedrag had geen enkel nut. Niet doorheen te komen. Ook de actie ‘Kom maar binnen met je knecht’ had niet het gewenste resultaat. Knecht én aanhang zaten met de pet diep over de oren getrokken en de kraag van de jassen op, onderuit gezakt op de bank en zeiden geen stom woord. Alleen dat ze het koud hadden, als we hen vertelden dat wij óók een kapstok hebben. Ingrijpen was meer dan noodzakelijk! Maar hoe? Op de een of andere manier moet zo`n kind toch weer met beide benen op de grond gezet kunnen worden? Een beetje puberen is best. Lang niet altijd leuk maar het hoort er bij. Het is behoorlijk frustrerend om op geen enkele normale manier tot het meisje door te dringen en gewoon te weten dat we in de mailing genomen worden. En daarnaast de zorg en angst te hebben dat zij ervaringen op zou kunnen gaan doen die ze gezien haar leeftijd nog helemaal niet op zou moeten doen. En dan ons persoonlijke stukje hierin. Gijs kon er niet van slapen het is tenslotte zijn dochter die dreigt te ontsporen. Dewi is weliswaar niet mijn eigen ‘vleesch en bloed’ maar na een jaar lief en leed te delen ontstaat er natuurlijk wel een band. Dacht ik. Maar door alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden wist ik dat ook niet zo zeker. Het is nogal kwetsend om zo belazerd te worden en als je vertrouwen misbruikt wordt. Ook al weet je dat het geen pure slechtheid van zo`n meisje is, maar een combinatie van puberen, verkeerde vrienden en omstandigheden waardoor zij mee gesleept wordt. Maar desondanks is het voor ons beiden wel verdrietig, pijnlijk én ingewikkeld.
Aangezien het niet goedschiks lukte meisje weer op het rechte pad te krijgen, moest het maar kwaadschiks.

Dewi is haar mobiel kwijt. De computer is verboden terrein, tenzij zij iets voor school moet doen. Msn is absoluut verboden. Bellen met Vriendje en aanhang ook. En als ze toevallig wél moet bellen doet ze dat maar gewoon in de kamer. Niet zo geheimzinnig allemaal.
Zij komt recht uit school naar huis en als dat toevallig niet zo is sleuren wij haar aan haar haren terug. (Dat is natuurlijk bluf, maar het klinkt wel stoer en de boodschap komt wél over ;-) ) En géén afspraakjes voor of na schooltijd. Een ontmoedigingsbeleid waarvan wij hopen dat Vriendje, zijn vriendengroep én Dewi het zat worden en de verkering langzaam dood zal bloeden. Op een enkeling na, die met de volharding van een valse pitbull blijft proberen Dewi aan de telefoon te krijgen, lijken de ‘vrienden’ de boodschap te begrijpen. Dewi is weer het gezellige kind zoals wij haar kennen. Het charmeoffensief dat zij in de strijd heeft gegooid is misschien wat overdreven. We krijgen lieve briefjes met duidelijke ‘schuldbekentenissen’. Ze is extra lief en behulpzaam en houdt zich netjes aan de afspraken. Bijna te braaf. Maar dat zeggen we natuurlijk niet! De grenzen zijn opnieuw aangegeven en de boodschap lijkt overgekomen. Het vertrouwen gaat langzaamaan herstellen en Dewi krijgt gedoseerd haar privileges terug. Of Vriendje écht helemaal van het toneel verdwenen is…waarschijnlijk niet. Voorlopig is er weer rust in de tent. Tot een van de anderen weer wat extra aandacht heeft natuurlijk. Want met 4 kinderen onder één dak….
Never a dull moment!

Groeten,
LoesReacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige weblog artikelen
9 mei 2012Witte chocolademousse
23 april 2012Wachten...(Loesis een beetje afgeleid...)
10 maart 2012Punt
25 februari 2012Egotripper
19 februari 2012Wat in mijn kop zit zit niet in mijn kont!
18 februari 2012Het mooie seizoen is weer begonnen!
11 februari 2012Te weinig tijd, of te veel boekjes?
6 februari 2012Ladies and gentleman..... Graag uw aandacht voor....
5 februari 2012Help! Ik ben oud! ;-)
28 januari 2012de Boer, Jantje de Boer
1 januari 2012Pieker je net, it kom doch oars
22 oktober 2011Out Of The Box
9 juli 2011Fijne vakantie
30 mei 2011Update
20 maart 2011Ladies and gentlemen....trrrr....! (Tromgeroffel)
28 februari 2011Social media
5 januari 2011Go with the flow
24 november 2010Erg Kip
16 oktober 2010Lastig
12 september 2010Ik heb er alle tijd voor
3 september 2010Maandag onder het mes!
26 juli 2010Koos Werkeloos
15 juni 2010Gras
12 mei 2010Het ultieme relaxen - sauna
5 februari 2010Het zekerst is het onzekere
28 december 2009Gewoon doorgaan
20 november 2009Iets heel anders...
27 oktober 2009Hoe vertel ik het mijn zoon.
17 september 2009Moeder ben je voor je hele leven....
17 augustus 2009Niets went zo snel als luxe
17 juli 2009Wederopbouw
1 juni 2009Even wennen
2 mei 2009`Gewoon` puber of opnieuw losgeslagen?
21 april 2009Dip
23 maart 2009Tijd over, energie voor tien, (te) makkelijk
13 februari 2009Medium
18 januari 2009Krokussen en narcissen
14 december 2008Vier seizoenen
2 december 2008Dag lief....
12 november 2008De chemo is niet aangeslagen
22 oktober 2008Lichtpuntje
4 oktober 2008Gijs is ongeneselijk ziek....
28 juli 2008Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?
21 juni 2008I proudly present....
20 mei 2008Kinderachtig?
28 april 2008Rinus
31 maart 2008...en soms zit het een beetje tegen.
10 maart 2008Bladerdeeg plakt het beste aan de kant waar eerst het velletje zat.
10 februari 2008ff niks
22 januari 2008Kopen hoeft niet. Winkelen is ook leuk.
9 januari 2008Recept voor het opvoeden van pubers
31 december 2007Op naar 2008!
24 december 2007Zinloos geweld - blijf met je tengels van mijn kind af!
26 november 2007De cavia is dood
18 november 2007Loes - `Niet zeuren, doorzwemmen Jantje!`
4 november 2007Loes - Hondenmens
17 oktober 2007Loes - Mijmeringen boven de strijkplank
9 september 2007Loes - Ontucht
18 augustus 2007Loes - Alles weer normaal
21 juli 2007Loes - Een échte vakantie!
23 juni 2007Scrapkoorts - Gijs
3 juni 2007Niks om aan te trekken
24 april 2007Loes - Zorgen
13 maart 2007Loes - Samengesteld gezin perikelen.....de ex-vrouw
12 februari 2007Loes - Aan de korte riem
13 januari 2007Loes - Veranderingen
30 december 2006husseflus - het was een prachtjaar...
11 december 2006Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes
26 november 2006husseflus - de smaak van December...
25 oktober 2006husseflus - eens maar nooit weer.
18 oktober 2006Loes - Dag vriend
26 september 2006husseflus - nieuwe tijden
3 september 2006Loes - Vakantie
27 augustus 2006husseflus - aan de deur wordt niet gekocht!
8 augustus 2006Loes - Hij is kapot! #$%grmbl!#$%^!!
24 juli 2006husseflus - playbackshow
18 juli 2006Loes - Is er leven na de mobiel?
2 juli 2006husseflus - vliegen en doorgaan
26 juni 2006Loes - Ik ben het zat!
11 juni 2006Loes - leuk buurtje
21 mei 2006Loes - Dromen..... ;-)
2 april 2006Loes - Never a dull moment
2 maart 2006Peter - Carnaval
29 januari 2006Loes - Huishouden en huisregels
20 januari 2006Peter - Alleenstaand vaderschap
15 december 2005Loes - Dreumes van éénmetertachtig
3 december 2005Peter - Sinterklaasstress
1 november 2005Loes - Samengesteld gezin: moeilijk of anders?
3 oktober 2005Gijs - `Medewerker Operations Support m/v`
1 september 2005Loes - `Hij is er aan toe.`
7 juli 2005Gijs - Omdat ik het zeg!
1 februari 2005Loes - 3,4,5,6. - Samengesteld in de ruimste zin van het woord
1 september 2004Loes - Echte vrienden
1 juli 2004Gijs - Armpjes
1 juni 2004Loes - Zomervakantie
1 mei 2004Loes - En hoe is dat nu voor de kinderen?
1 april 2004Loes - Hier had ik wel zonder gekund...
1 maart 2004Loes - Kleine jongens worden groot
1 februari 2004Gijs - Eén vader, drie dochters.
1 januari 2004Loes - Gelukkig nieuwjaar!

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie