HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / Weblog
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten5
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

weblog
 
 

Gijs - Eén vader, drie dochters.

1 februari 2004

Met veel plezier schreef ik de afgelopen jaren voor deze plek een column over mijn belevenissen. Verhalen over de diverse gebeurtenissen in mijn leven als alleenstaand ouder. Of beter gezegd: als alleenstaand moeder. Vrouwenverhalen dus, en moederperikelen.
Maar omdat 1ouder.nl een site is voor alleenstaande moeders én vaders, leek het me leuk om óók eens een vader aan het woord te laten. Deze maand dus een gastcolumn!

Tot de volgende keer,
Loes


Na enige mailtjes over en weer over haar column, vroeg Loes me of ik niet eens wat wilde schrijven over het vaderschap. Dat heb ik graag en met plezier gedaan.
Ik ben dus Gijs, 46 jaar en ik woon in het midden van het land. Al sinds hun geboorte zorg ik mede voor mijn drie dochters (inmiddels 17, 15 en 13 jaar). Toen voor halve dagen en sinds mijn scheiding voor halve weken. Nog steeds tot enorm genoegen, al is het als vader wel eens moeilijk om te gaan met al die meisjesdingen. Daarover gaat dus de column.
Gelukkig kan ik de gedeeltelijke opvoeding van “mijn meiden” goed combineren met mijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie.
Eén vader, drie dochters.

”Schat, ga je vast je tanden poetsen. Het is zo bedtijd voor je.”
“Ja, oké.”
Mijn dochter vertrok naar de badkamer en na ruim 20 minuten had ik nog steeds niks van haar gehoord. Geen geluid, geen welterusten omdat ze naar bed ging. Gewoon niks. Dus ik ben maar eens gaan kijken. Eerst maar eens op haar bed….. Geen kind.
Daarna naar de badkamer….
“Jeetje, sta je hier nog?”.
“Ehhh, ja.”
Lichtelijk geërgerd:“Heb je je tanden al gepoetst?”
“Eh nee”.
“Wat sta je dan al die tijd te doen?”
“Ja, weet niet. Ik kijk in de spiegel…...”

Als vader kun je dergelijke gedachtespinsels van een dochter niet volgen. Hoe graag je je ook wilt verplaatsen in de gedachtewereld van je kind. Als man lukt me dat eenvoudig niet. Het ergert me ook. Dat doelloze gehang voor de spiegel. Ik heb er niks mee, ik zie er het nut niet van in. Maar toch moet ik het accepteren als een voldongen feit. Blijkbaar is het een vrouwen/meisjesdingetje, waar ik gewoon part noch deel aan heb. Het is ook niet uit te roeien, want op een doodgewone doordeweekse dag is het s ‘morgens vroeg dringen voor de grote passpiegel in de huiskamer. Er moet getut, opgemaakt, gedraaid voor de spiegel. Truitje iets omhoog. Haartjes wat naar achteren. Nee, toch niet…. Misschien is opzij wel iets leuker en dan een speldje erin….. Nee, ook niet……

Pfffft, voor de dames tevreden zijn over hun uiterlijk gaat er minstens een half uur voorbij en ik ben bang dan nog tot de gelukkige vaders te behoren. Op mijn vraag: “Is het niet verstandig om je brood eens te gaan smeren?”, krijg ik meestal het duidelijke antwoord:”Nee, dit is belangrijker!”
.
Ze zijn onnavolgbaar, die meiden van mij.

Toen ze heel klein waren, had ik ook al moeite met het meedoen. Als echte meisjes speelden ze wel met poppen en een poppenhuis. Natuurlijk compleet met toebehoren. Luiertje, extra kleertjes, dekentje en zelfs een fles voor de pop. Als betrokken en liefhebbende vader wilde ik graag met ze meespelen en ging en dan erg geïnteresseerd bij zitten om er dan achter te komen dat ik dat helemaal niet kan. Ik weet niet hoe je met poppen speelt. Natuurlijk kan ik ze wel de kleren uittrekken en het jurkje verwisselen voor een broekje en een trui, maar ik doe het dan zo snel en accuraat mogelijk. Mijn dochters keken me dan wat meewarig aan. “Zelfs dat kan hij niet”.
En een twee- of driejarig meisje nam de pop dan maar uit mijn handen om er vervolgens zelf voor te zorgen dat Mina, Babette of Lucia er dan netjes en goed gekleed uit zag. Daarna gaf ze dan ook nog even de fles, zodat de tevreden pop mee uit wandelen genomen kon worden.
Nee, als man was het poppenspel niet aan me besteed. Niet geleerd. Nooit gedaan en ik heb er ook geen gevoel voor.
Veel beter ging het als de blokken of de duplo uit de kast werden gehaald. Samen met de meiden heb ik heel wat kastelen en dierenparken gebouwd. Hokken, stallen, omheinde weilanden, tot zelfs een zwembad voor de zeeleeuwen toe. Maar echt interessant vonden zij dat dan weer niet. Soms bleef ik alleen over en speelden zij in een andere hoek met wat anders….
Voor mij, als man, was het soms wel gemakkelijk geweest om een zoon te hebben, maar dat voorrecht is me door moeder natuur niet gegund. Ik probeer me dus maar zoveel mogelijk in te leven en van ze te horen wat nu eigenlijk belangrijk is in het leven van een meisje. Vaak snap ik het wel. Meisjes en jongens verschillen gelukkig niet in alles hemelsbreed van elkaar. Ook meisjes hebben gewoon behoefte aan op tijd eten, voldoende slaap, een knuffel, voorlezen en naar school gebracht worden. Dat is dus allemaal wel te doen. Ook voor een vader, die nooit getraind is in al die meisjesdingen. Toen ik zo jong was, waren meisjes van 7 tot 12 gewoon stom. Daar ging je niet mee om en daar wilde je niks mee te maken hebben. Samen met een meisje met poppen spelen? Geen denken aan! Je werd als jongen uitgelachen en je kon het verder in de stoere jongensclub wel vergeten. Daar deed ik dus mooi niet aan mee, met de beperkende gevolgen die ik er nu van moet ondervinden. Had ik toen maar…. Ja, achteraf is het altijd makkelijk.

Nu ze groter zijn, gaat het op zich wel beter. Ze hebben natuurlijk nog wel heel veel meisjesdingen, maar ze kunnen het allemaal zelf of bij elkaar. Waar ik vroeger nog met mijn handen in hun haar zat, speldjes in mijn mond en een borstel in mijn zak en het zweet gutsend langs mijn rug, kan ik nu gewoon zeggen: “Vraag het maar aan je zus”. Die maakt er dan binnen de kortste keren een mooi kapsel van. Mij met open mond achterlatend. Het ziet er zo eenvoudig uit als die meisjes elkaars haar doen! Bij mij loopt het altijd uit mijn handen, komen er knopen en klitten en eindigt het meestal met huilen, omdat de licht geïrriteerde papa teveel aan hun haar trekt.
Nee, een jongen zou eenvoudiger zijn. Met een jongen kun je voetballen, met blokken spelen en desnoods gaan vissen. Met meisjes doe je dat niet en zeker niet met die van mij, want ze houden er niet van.
Toen wij op een keer met de kinderen van de buurt aan het voetballen waren (jongens en meisjes), zaten mijn dochters vlechtjes te rijgen van madeliefjes achter het doel. De papa droop enigszins beschaamd af. Het wou maar niet lukken met die meiden.
Maar, zoals ik al zei, veel wordt er ook wel makkelijker als ze groter zijn. Ze redden zichzelf wat meer en het komt meer op praten aan. De laatste keer dat ik echt een beetje met mijn handen in mijn haar zat, was met de eerste ongesteldheid. Hoe bespreek je zoiets met je dochter? Willen zij dat wel met mij bespreken? Ik weet natuurlijk wel hoe het “technisch” allemaal werkt, maar ik heb niet veel zicht op de praktische kant van de zaak en daar hebben zij natuurlijk vooral mee te maken. Ik vond eigenlijk wel dat ik het als moderne vader met hun zou moeten bespreken, maar ik zou niet goed weten hoe. Hoe vertel ik een meisje nu over het gebruik van maandverband of het inbrengen van een tampon? Het leek me ook niet erg geloofwaardig.
Naast al deze strubbelingen hou ik gelukkig enorm veel van ze. We lachen samen heel wat af. Ze lachen hun stuntelige vader ook wel eens uit. Dat mag dan wel, want soms is het nu eenmaal behelpen met mij als leidend factor.
En voor al die meisjesdingen denk ik dan maar:
Gelukkig hebben ze hun moeder nog.

Gijs.


Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige weblog artikelen
9 mei 2012Witte chocolademousse
23 april 2012Wachten...(Loesis een beetje afgeleid...)
10 maart 2012Punt
25 februari 2012Egotripper
19 februari 2012Wat in mijn kop zit zit niet in mijn kont!
18 februari 2012Het mooie seizoen is weer begonnen!
11 februari 2012Te weinig tijd, of te veel boekjes?
6 februari 2012Ladies and gentleman..... Graag uw aandacht voor....
5 februari 2012Help! Ik ben oud! ;-)
28 januari 2012de Boer, Jantje de Boer
1 januari 2012Pieker je net, it kom doch oars
22 oktober 2011Out Of The Box
9 juli 2011Fijne vakantie
30 mei 2011Update
20 maart 2011Ladies and gentlemen....trrrr....! (Tromgeroffel)
28 februari 2011Social media
5 januari 2011Go with the flow
24 november 2010Erg Kip
16 oktober 2010Lastig
12 september 2010Ik heb er alle tijd voor
3 september 2010Maandag onder het mes!
26 juli 2010Koos Werkeloos
15 juni 2010Gras
12 mei 2010Het ultieme relaxen - sauna
5 februari 2010Het zekerst is het onzekere
28 december 2009Gewoon doorgaan
20 november 2009Iets heel anders...
27 oktober 2009Hoe vertel ik het mijn zoon.
17 september 2009Moeder ben je voor je hele leven....
17 augustus 2009Niets went zo snel als luxe
17 juli 2009Wederopbouw
1 juni 2009Even wennen
2 mei 2009`Gewoon` puber of opnieuw losgeslagen?
21 april 2009Dip
23 maart 2009Tijd over, energie voor tien, (te) makkelijk
13 februari 2009Medium
18 januari 2009Krokussen en narcissen
14 december 2008Vier seizoenen
2 december 2008Dag lief....
12 november 2008De chemo is niet aangeslagen
22 oktober 2008Lichtpuntje
4 oktober 2008Gijs is ongeneselijk ziek....
28 juli 2008Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?
21 juni 2008I proudly present....
20 mei 2008Kinderachtig?
28 april 2008Rinus
31 maart 2008...en soms zit het een beetje tegen.
10 maart 2008Bladerdeeg plakt het beste aan de kant waar eerst het velletje zat.
10 februari 2008ff niks
22 januari 2008Kopen hoeft niet. Winkelen is ook leuk.
9 januari 2008Recept voor het opvoeden van pubers
31 december 2007Op naar 2008!
24 december 2007Zinloos geweld - blijf met je tengels van mijn kind af!
26 november 2007De cavia is dood
18 november 2007Loes - `Niet zeuren, doorzwemmen Jantje!`
4 november 2007Loes - Hondenmens
17 oktober 2007Loes - Mijmeringen boven de strijkplank
9 september 2007Loes - Ontucht
18 augustus 2007Loes - Alles weer normaal
21 juli 2007Loes - Een échte vakantie!
23 juni 2007Scrapkoorts - Gijs
3 juni 2007Niks om aan te trekken
24 april 2007Loes - Zorgen
13 maart 2007Loes - Samengesteld gezin perikelen.....de ex-vrouw
12 februari 2007Loes - Aan de korte riem
13 januari 2007Loes - Veranderingen
30 december 2006husseflus - het was een prachtjaar...
11 december 2006Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes
26 november 2006husseflus - de smaak van December...
25 oktober 2006husseflus - eens maar nooit weer.
18 oktober 2006Loes - Dag vriend
26 september 2006husseflus - nieuwe tijden
3 september 2006Loes - Vakantie
27 augustus 2006husseflus - aan de deur wordt niet gekocht!
8 augustus 2006Loes - Hij is kapot! #$%grmbl!#$%^!!
24 juli 2006husseflus - playbackshow
18 juli 2006Loes - Is er leven na de mobiel?
2 juli 2006husseflus - vliegen en doorgaan
26 juni 2006Loes - Ik ben het zat!
11 juni 2006Loes - leuk buurtje
21 mei 2006Loes - Dromen..... ;-)
2 april 2006Loes - Never a dull moment
2 maart 2006Peter - Carnaval
29 januari 2006Loes - Huishouden en huisregels
20 januari 2006Peter - Alleenstaand vaderschap
15 december 2005Loes - Dreumes van éénmetertachtig
3 december 2005Peter - Sinterklaasstress
1 november 2005Loes - Samengesteld gezin: moeilijk of anders?
3 oktober 2005Gijs - `Medewerker Operations Support m/v`
1 september 2005Loes - `Hij is er aan toe.`
7 juli 2005Gijs - Omdat ik het zeg!
1 februari 2005Loes - 3,4,5,6. - Samengesteld in de ruimste zin van het woord
1 september 2004Loes - Echte vrienden
1 juli 2004Gijs - Armpjes
1 juni 2004Loes - Zomervakantie
1 mei 2004Loes - En hoe is dat nu voor de kinderen?
1 april 2004Loes - Hier had ik wel zonder gekund...
1 maart 2004Loes - Kleine jongens worden groot
1 februari 2004Gijs - Eén vader, drie dochters.
1 januari 2004Loes - Gelukkig nieuwjaar!

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie