HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / De Expert
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten5
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

de expert
 
 

Maatschappelijk werkers zijn de specialisten van het dagelijks leven

11 oktober 2006

Maatschappelijk werkers zijn hoog-opgeleide hulpverleners met expertise op een groot aantal levensgebieden. Zij bieden hulp bij een groot aantal psychosociale problemen zoals: relatie- en huwelijksproblemen, echtscheiding, gezins- en opvoedingsproblemen, eenzaamheid, rouwverwerking, seksualiteitsproblemen, ruzies en arbeidsproblemen.

Kerngedachten in de benadering van problemen van maatschappelijk werkers zijn:


 • Jouw vraag staat centraal.
 • Maatschappelijk werkers helpen je om meer uit het samenleven (partner, kinderen, werk, familie) met anderen te halen.
 • Maatschappelijk werkers helpen je meer zicht en grip te krijgen op je eigen probleem, maar ook om je probleem praktisch aan te pakken in je dagelijks leven.
 • Maatschappelijk werkers hebben een systeemgerichte kijk op problemen. Dat betekent dat de invloed van je omgeving (gezin, werk, culturele achtergrond, persoonlijke geschiedenis) ook betrokken worden in de analyse van je problemen en probeert je omgeving, waar mogelijk probeert te betrekken bij het oplossen van je problemen.
 • Maatschappelijk werkers werken samen met jou aan de versterking van jouw vaardigheden en positie in de maatschappij. Deze werkwijze wordt ook wel empowerment genoemd.
 • "Empowerment is een proces waarbij een individu vertrouwen ontwikkelt in de eigen vaardigheden om een bepaald doel te bereiken en daarbij het gevoel heeft invloed uit te kunnen oefenen."
 • Maatschappelijk werkers zijn professionals. Maatschappelijk werkers bezitten professionele vaardigheden om mensen naar oplossingen van psychosociale problemen te leiden.


Maatschappelijk werk en internethulpverlening

Steeds meer mensen maken gebruik van internet om met elkaar te communiceren of dagelijkse zaken te regelen. Van oud tot jong neemt het internet gebruik toe. Jongeren groeien op met internet en ouderen volgen cursussen om met internet te leren werken. Maatschappelijk werkers hebben snel op deze ontwikkeling ingespeeld. Vanaf 2000 zijn er initiatieven ontplooid om via internet hulpverlening aan te bieden. Heden ten dage zien veel maatschappelijk werkers internet hulpverlening als een aanvulling op bestaande hulpverleningsvormen (telefonische hulpverlening, hulpverlening op afspraak in de spreekkamer, hulpverlening bij mensen in huis). Er is ook een duidelijke toename van mensen die hulp zoeken bij maatschappelijk werkers via internet.

Er zijn twee varianten van internethulpverlening.
Variant 1 gaat via een database waar je voor jezelf een wachtwoord en een gebruikersnaam aanmaakt.
Variant 2 gaat via een door jouw aangemaakt e-mail adres.

Tip: Als je anoniem een e-mail adres wilt aanmaken dan kun je het beste een hotmail e-mailadres aanmaken (www.hotmail.com). De e-mail die op dit door jou aangemaakte adres binnenkomt kun je op elke computer ter wereld bekijken door op jouw persoonlijk stukje hotmail in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Hoe werkt internethulpverlening?

Bij internethulpverlening staat jouw vraag van dat moment helemaal centraal. Jij geeft aan wanneer je een consult wilt schrijven en waar je over wilt schrijven op de tijd en plaats die jij bepaalt. Het antwoord bevat altijd twee zaken:

  1. De analyse. Hierin beschrijft de maatschappelijk werker zijn ideeën over de oorzaken van het probleem en wat het probleem in stand houdt. Hij maakt een analyse op basis van de ervaring en kennis die hij heeft opgedaan tijdens opleiding, cursussen en werkervaring.

  2. Mogelijke oplossingen. De maatschappelijk werker geeft je adviezen over hoe je problemen kunt aanpakken. Er zijn verschillende soorten adviezen of hulp die hij je kan geven:

 • Praktische tips en trucs om je probleem op te lossen.
 • Oefeningen/huiswerkopdrachten.
 • Informatie over bijvoorbeeld wetgeving, sociale voorzieningen en regelingen.


Een voorbeeld van internet hulpverlening bij Maatschappelijk Werk Online:

Ik heb niet direct een vraag maar meer behoefte aan advies. Ik zal in het kort mijn situatie uitleggen. Ik heb 10 jaar een relatie gehad met Janneke. Daarvan hebben we 4 jaar samengewoond in het laatste jaar ging het fout. Wij waren beiden druk met ons werk. Ik had veel vrije tijd, ik ben echter een heleboel dingen gaan doen om anderen te ontlasten. Maar ben daarbij mezelf compleet vergeten. Thuis deed ik een heleboel klusjes en karweien ook vooral om zo tijd vrij te maken dat we samen dingen konden doen. Dit gebeurde echter niet zo vaak als ik graag wilde. Ook het uitspreken van gevoelens en frustraties/irritaties heb ik te lang mee gewacht/niet gedaan. Nu ben ik heel er op zoek naar wat ik wil. Enerzijds heb ik me heel erg afgezet tegen de carrière van Janneke en keek tegen haar op, want zij heeft HBO en ik niet. Zij is ook ontzettend gedreven met alles wat ze doet. Hierdoor heb ik gevoelens van jaloezie en minderwaardigheid ontwikkeld waardoor ik nu heel erg aan het zoeken ben naar een oplossing. Ik dacht die gevonden te hebben door zelf aan een HBO studie te beginnen, maar ik heb inmiddels zeer grote twijfels of ik het wel aan kan en of het wel dat is wat ik wil. Ik ben een doener, ik ben het liefst de hele dag fysiek bezig en vind het heerlijk als ik een prestatie neer kan zetten, dit is ook vrij moeilijk met mijn huidige werk. Naast deze dingen is mijn sociaal leven ook behoorlijk overhoop gegooid, ik heb samen met Janneke veel dezelfde vrienden. Maar ook hier weet ik niet zo goed welke kant ik op wil. Ik heb al een keer eerder contact met jullie opgenomen toen had ik nog een relatie met haar en speelde er ook al het een en ander Ik kreeg toen wel een zeer goede analyse vandaar dat ik nogmaals jullie hulp inroep.

Met vriendelijke groeten, Toon.Het antwoord van Maatschappelijk Werk Online

Beste Toon,

Volgens mij is de kern van je verhaal dat je opzoek bent naar een nieuwe richting in je leven.

Je schrijft dat je opzoek bent naar die richting, maar uit je e-mail blijkt ook dat je jezelf eigenlijk al behoorlijk goed kent en weet waar je sterke punten liggen:
 • Je bent een doener
 • je vindt het belangrijk om concrete prestaties te leveren, te kunnen pieken.

 • Je schrijft eigenlijk ook al dat je weet welke richting je op wilt. Namelijk meer een baan waar je kan excelleren!

  Het lijkt erop dat je je te veel hebt gespiegeld aan Janneke. Je hebt haar prestaties als streefpunt genomen en je eigen prestaties daaraan afgemeten. Ik denk dat je hierdoor minderwaardigheidsgevoelens bent gaan ontwikkelen. Jouw kracht ligt duidelijk op een ander gebied als haar kracht. Zij is graag met theorie bezig en jij met de praktijk. Het een is helemaal niet slechter dan het andere, alleen in jouw beleving wel. Wat ik me afvraag is hoe je bij het idee komt dat haar prestaties belangrijker zijn dan jouw prestaties? Ik kan me wel voorstellen dat jullie door deze verschillen uit elkaar zijn gegroeid, misschien is dat ook wel wat er gebeurd is met jullie.

  Het valt me op dat je goed in contact staat met je gevoel en je behoeften. Je kunt je enorm inzetten voor iets, maar er moet wel een goede sfeer/chemie zijn. Als je merkt dat dit niet het geval is dan wordt je ongelukkig en gedemotiveerd. Dat zijn belangrijke signalen die je ook nog zelf serieus neemt.

  Wat kan maatschappelijk werk online voor je doen:
  We kunnen je 3 consults aanbieden om te ondersteunen in de keuzes die je nu aan het maken bent in je leven. Na de 3 consults volgt een gratis evaluatie. Aan de hand van de evaluatie bepalen we samen hoe verder te gaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je na 3 consults echt weer op weg bent geholpen en geen verdere hulp meer nodig hebt. Ik heb onze informatiefolder over betaling toegevoegd zodat je goed op de hoogte bent van de kosten en wijze van betaling bij maatschappelijk werk online. Ik raad je aan om wekelijks of 2 wekelijks een e-mail schrijft. Zo maak je ruimte om goed na te denken over wat je wilt schrijven en mijn antwoord goed op je in te laten werken.


  "Huiswerk"

  Als je verder wilt met deze begeleiding dan wil ik je in ieder geval een huiswerkopdracht meegeven:
  Hoe kom je bij het idee dat Janneke haar prestaties belangrijker zijn dan jouw prestaties?

  Wil je mij laten weten wat je met ons aanbod doet? Tevens hoor ik graag van je terug wat je aan dit antwoord hebt gehad.

  Met vriendelijke groet

  Boris Stil
  Maatschappelijk Werk Online  De auteur is maatschappelijk werker en werkzaam bij Stichting Kwadraad en bij www.maatschappelijkwerkonline.nl.
  Sites waar maatschappelijk werkers internethulpverlening bieden:
  www.maatschappelijkwerkonline.nl - geen doelgroep, iedereen kan hulp vragen.
  www.internethulpverlening.nl - voor jongeren tot 25 jaar.
  www.dommelregio.nl/ihulp.php - internethulpverlening in de regio Zuid-oost Brabant.


  Reacties
  Schrijf zelf een reactie Reageer
  4 december 2006 door monikehoi ik ben heel boos op school, en familie.
  Dat zal wel een reactie van me zijn maar waarom, waarom, ben ik gaan vechten voor mn kinderen en nu in ene moet ik ook nog vechten voor mezelf.
  School heeft in ene twijfels of ik wel stabiel genoeg ben, terwijl ik vanaf hun geboorte altijd alleen voor ze gezorgd heb.]
  Ik weet ook waar die twijfels vandaan komen.
  Maarja als je 1 maal in de picture bent.
  Ik heb een groter verhaal natuurlijk maar nu ben ik zo verdrietig. ben ik daardoor labiel als ik tijdelijk verdrietig ben?


  overige expert artikelen
  30 september 2008Communicatie essentieel voor samengestelde gezinnen
  18 februari 2008Stilstaan bij leven en werk
  11 oktober 2006Maatschappelijk werkers zijn de specialisten van het dagelijks leven
  20 maart 2006Ouderschapsplan: een kans voor kinderen na scheiding
  28 februari 2006Een opgeruimd huishouden
  7 november 2005Kinderen en Rouw
  25 juli 2005Als ouders uit elkaar gaan

   

     
     

  Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie