Ouders Online
Archief
Forum-archief

De onderstaande teksten maken deel uit van het Forum-archief van Ouders Online. Ze werden gepost van 1996 tot 1998. Daarna is een nieuw forum in gebruik genomen, dat u bereikt via de knop forum in de menubalk hierboven.



Stiefouderschap


Onderdeel: Algemeen
Titel: stiefouderschap
Berichtnummer: F01161
Datum: 28 december 1997
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Wij, Lilian en ik, hebben een zogenaamd samengesteld gezin. Beiden hadden we al een zoon toen we elkaar leerden kennen en ondertussen hebben we samen een van 2,5 en is de tweede in aantocht. Bij elkaar hebben we dus vier kinderen. De oudste (van Lilian) woont de hele week bij ons en ziet zijn vader de laatste tijd wel regelmatig maar steeds kort. De tweede, mijn oudste, woont de halve week bij ons en de andere helft bij zijn moeder.

Beide kinderen hebben dus te maken met een stiefouder in ons gezin. En dat loopt niet altijd vlekkeloos. Wij als stiefouders hebben steeds het dilemma dat er een 'vreemd' kind in huis is waar we minder van kunnen hebben maar waar we ook minder invloed op hebben. Kritiek op de aanpak van de partner is het resultaat.

De kinderen kunnen bij tijden ook behoorlijk last hebben van ons als stiefouder. Onze ervaring is dat ze een 'nieuwe' ouder toch niet echt kunnen accepteren, laat staan er dezelfde vertrouwelijkheid mee bereiken als met je eigen ouder.

Van vrienden en bekenden in een dergelijke situatie weten we dat het bij iedereen een steeds terugkerend punt van zorg is. Crises komen overal voor en echt 'goed' komt het nergens.

Herkenning? Graag jullie verhaal op dit forum.

Gerlach Velthoven.


Onderdeel: Algemeen
Titel: Stichting Stiefwelzijn Nederland
Berichtnummer: F01161-1
Datum: 3 januari 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Beste Gerlach en Lilian,

De spanningen en onzekerheden die je beschrijft komen in heel veel stiefgezinnen voor en zijn zowel binnen als buiten die gezinnen vaak erg moeilijk bespreekbaar. Dat het nooit ergens echt goed komt ben ik niet met je eens. Maar zo snel en gemakkelijk als je zou willen gaat het meestal niet.

Al enige jaren bestaat de Stichting Stiefwelzijn Nederland. Het is een vrij onbekende en erg arme stichting die zich ten doel stelt stiefouders met elkaar in kontakt te brengen, bekendheid te geven aan alles wat met 'stief' te maken heeft, en informatie te verstrekken.

De stichting geeft een kwartaalblad uit, en heeft een informatiebrochure en een literatuurlijst. Daarnaast organiseert zij in verschillende regio's van Nederland gespreksgroepen. Je kunt informatie verkrijgen via Arno vd Voort vd Kley: 0182 - 584628.

Je kunt ook mij mailen als je er meer over wilt weten.

Veel sterkte en geduld.

Maaike Verrips.